Feige kunstnere?

Jeg vet ikke hva din definisjon av politisk kunst er, Vetle Lid Larssen. Min definisjon handler om hele mennesket ned til den minste trevl, om rett og urett, begått med eller uten vitende. Jeg vil våge den påstand at mange av mine egne verk er politiske. Og vi er mange der ute som bedriver det som i vid forstand kan kalles politisk kunst. Kunst som setter spørsmålstegn ved vedtatte normer og dogmer, setter kritisk søkelys på tidligere og nåværende praksis i samfunnet. 

Når jeg leser innlegget ditt, ser det ut for meg som om du ønsker deg tilbake til 17 – 1800 tallet hvor de store kunstnerne holdt salong, ble feiret og lyttet til. Den gang hvor lensmann, fut, prest og lærer var de øverste i bygda. Avviklingen av dannelsesidealet, hva er det? Tenker du på den gang brave borgere lot sine døtre få lære husstell, akvarellmaling og pianospill? Aldri har så mange mennesker fått så høy utdannelse som i dag. Eller lest så mye. Eller besøkt museer og utstillinger, teatre, som i dag. Er vi udannet?  

Kanskje rørleggeren har like kloke tanker som lektoren og forfatteren? Og hvorfor skulle han ikke ha det? Det er ikke alltid antall år på universitet som gir seg utslag i  klokskap. Og det er heller ikke alltid at de som synes mest i media er de klokeste kunstnerne eller forskerne. For meg er dannelse respekt for andre mennekser, enten de har rørleggerfag som profesjon eller er nobelprisvinner i litteratur. 

Ditt naive bilde av kunsteren er søtt og totalt blottet for virkelighet. En fri sjel, bærer av imponerende tradisjoner, et åndsmenneske, med utvidelse av erkjennelse, følsom, en som ser helhet der andre ser fragmenter sier du. Blant annet. Du viser frem et bilde av kunstneren i beste romantiske tradisjon! Tilbake til 1700-tallet igjen. Hvorfor er det så om å gjøre å skape et bilde av kunsteren som noe helt annet enn den gemene hop? En som står over de andre, har overblikket, ser det ingen andre ser! Hva er det i Vetle Lid Larssen og mange med ham som ikke klarer å se kunstneren som et helt alminnelig menneske med en begavelse større enn gjennomsnittet til å uttrykke seg gjennom ord, musikk eller i det visuelle? Ditt åndsmenneske, kunstneren, høres ut som et overmenneske, en kulturell frelser!  

 Vi skal heller ikke glemme at det hele tiden kommer nye kunstuttrykk. Som kan være vriene å følge for oss oldiser over 30! Kanskje er den nye politiske poeten en rapper, på en annen arena enn hvor universitetsutdannede forfattere beveger seg? Kanskje stiller ikke den politiske billedkunsteren ut i galleri, men operer kun på nett? Hvor han har flere besøkende i galleriet sitt enn Nasjonalgalleriet kan drømme om!

At media domineres av pop-kulturens dominans, kan ikke lastes kunstnere. Rett kritikken mot avisen! Vi vet at krig og traumer mobiliserer krefter i alle mennesker, også kunstnere. Akkurat nå har vi fred, og vi har hatt det ganske lenge.  Freden gjør noe med oss. Og godt er det. Jeg har hørt endeløse historier av dem som opplevde krigen. Hatet mot poteten går igjen i historiene, den dukket opp i all slags mat, om fiskekaker av urenset fisk, og den liflige duften av tran som la seg som en hinne overalt. Vil du dit? Romantiserer du krigens evne til å påvirke hver trevl av mennesket slik du romantiserer bildet av kunstneren? Jeg tror lengselen etter variert kost var sterkere enn trangen til å uttrykke seg poetisk under krigen.

Hvordan kan du vite at de fleste kunstnere ikke våger å si hva de mener? Hele innlegget ditt oser av subjektivt raseri og nedrakking av andre kunstnere.  I Norge finnes det mange tusen kunstnere av alle slag. Hvordan holder du oversikten over alt som skjer? 

Min glede når jeg beveger meg i kunstens verden er de store sprangene i uttrykk. Det er ikke ensretting, det er alt på en gang. Det er politisk, det er kunst for kunstens skyld, det er dyrkingen av det estetiske, det er bestialiteten, det avskyelige, det er drømmevevnader. Alt finnes der ute. Du må bare gå ut på jakt. Kanskje finner du også det politiske du lengter sånn etter?  

 

Ruth Roland, billedkunstner og styremedlem i Akershus Kunstsenter


Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s